Nieuws / 20 mei 2021 / door Mirjam van den Bos

IN THE SPOTLIGHT:
DOORGROEIEN IN EEN 2-LAAGSE STADSWONING

IJzergieterijen en suikerfabrieken bepaalden lange tijd het stadsbeeld van Bergen op Zoom. In de loop der jaren zijn ze allemaal verdwenen. Maar de stoere, robuuste sfeer van die oude fabrieken komt straks weer helemaal terug in de 2-laagse stadswoningen van ’t Suikerwerk. Woningen waar je nu en later lekker kunt doorgroeien. Ideaal dus als je aan het begin van je wooncarrière staat.

In de 2-laagse stadswoning vind je alles wat je als jong gezin of jong stel nodig hebt. En misschien nog wel meer! Een ruime keuken en woonkamer, drie slaapkamers, een complete badkamer én – heel fijn – een aparte ruimte voor de wasmachine en droger. In de berging in de achtertuin is plek zat om fietsen, kampeergerei, gereedschap, verjaardagsslingers en allerlei andere spullen die je niet elke dag gebruikt op te bergen. Wil je toch nu al wat meer ruimte, dan kun je kiezen voor een uitbouw. En heb je later behoefte aan nóg meer plek, geen probleem. Dan ga je gewoon de lucht in, met een opbouw op het dak. Óf gebruik je vooruitziende blik en neem een kijkje bij de twee 3-laagse woningen op de kop van dit huizenblok.

Lekker stoer
Wat opvalt aan de 2-laagse stadswoning is de stoere, robuuste uitstraling. De donkere, wat dikkere baksteen en de opvallende details in het metselwerk zijn regelrecht geïnspireerd op de oude fabrieken die hier vroeger stonden. Aan de voorkant komt bij elke twee woningen een stevig ‘loading dock’. Dit is de opgang naar je huis, maar ook een héérlijk plekje om van de laatste avondzon te genieten. Via de achtertuin – die op het zuidoosten ligt – kun je zonder trap je woning in komen. De achtertuin grenst aan de achterkant aan de gemeenschappelijke binnentuin, De Suikerbuik. Een fijne, groene en bloemrijke plek. Om de kinderen hoef jij je hier niet druk te maken. Die kunnen veilig spelen terwijl jij een gezellig praatje met de buren maakt.

Bijzondere overbuurman
Aan de Spirituslaan heb je trouwens een héél bijzondere overbuurman. Aan de overkant van de straat staat nog trots de Spiritus, het laatste overblijfsel van de oude Nedalco-fabriek. Een mooi stukje industrieel erfgoed. Én een handig landmark als je het een keer laat hebt gemaakt. Zodra je de straat in komt en die 63 meter hoge schoorsteen ziet, weet je: ik ben thuis!

Op onderstaande plattegrond krijg je een indruk van de 2-laagse stadswoning.