Nieuws / 25 juni 2021 / door Mirjam van den Bos

IN THE SPOTLIGHT:
KADEWONINGEN AAN DE PRACHTIGE OUDE VISSERSHAVEN

Aan de Oude Vissershaven krijgt ’t Suikerwerk elf kadewoningen. Deze huizenrij leunt als het ware tegen de historische binnenstad van Bergen op Zoom aan. En dat is te zien aan het ontwerp van deze woningen. Die hebben namelijk een dikke, vette knipoog naar de historische panden ‘aan de overkant’.

Elke twee of drie woningen hebben een andere gevel. Dat versterkt het gevoel dat de woningen er altijd al gestaan hebben. Maar aan de binnenkant is de historie gelukkig ver te zoeken. De kadewoningen zijn vanbinnen modern, comfortabel, met 140 m² lekker ruim en hebben standaard vier slaapkamers. Hier word je ’s ochtends wakker met het water van de Oude Vissershaven voor je deur, terwijl de eerste zonnestralen door de volwassen bomen doorpiepen.

Aan de achterkant van de woning is het mogelijk een uitbouw te plaatsen van 1,20 of 1,80 meter. De zonnige achtertuin van circa 6 meter diep op het zuidwesten biedt genoeg plek voor een fijne loungebank of een grote eettafel. Meer privéruimte heb je eigenlijk ook niet nodig, want in de aangrenzende, gemeenschappelijke binnentuin vind je plenty groen. Compleet met speelvoorzieningen voor kinderen. Die zie je pas weer als ze trek krijgen of moeten plassen.

Dezelfde indeling, ander uiterlijk
Vind je de architectuur van de stadswoningen aan de Spirituslaan toffer, geen punt. In dit deel van ’t Suikerwerk bevinden zich twee stoere, industriële woningen met precies dezelfde indeling als de kadewoningen. Deze woningen hebben alleen een andere ligging (op het zuidoosten) én de grootte van de tuin is anders.

Behoud van de bomen
Aan de Oude Vissershaven staat een prachtige dubbele rij volwassen bomen. Samen met de gemeente werken we eraan om die te behouden. De parkeerplaatsen die hier voorzien waren, krijgen een andere plek. Wordt vervolgd, dus.

Plattegrond
Op bijgaande plattegrond krijg je een indruk van de basisuitvoering van de 3-laagse kadewoning.