Nieuws / 25 juni 2021 / door Mirjam van den Bos

ZOET VAN BINNEN: DE SUIKERBUIK!

Dé smaakmaker van dit nieuwbouwproject is zonder twijfel de binnentuin. In ’t Suikerwerk geen parkeerplaatsen op het binnenterrein, maar een fijne gemeenschappelijke plek voor alle bewoners. Marlies van Diest, de ontwerpster van de binnentuin, beschrijft in dit blog wat je straks kunt verwachten van de Suikerbuik.

Wie een rondje om het ontwerp van ’t Suikerwerk maakt, valt meteen de gevarieerde architectuur op. De 55 woningen lopen in elkaar over van stoere appartementen en statige kadewoningen naar industriële eengezins- en vriendelijke, levensloopbestendige woningen.

“Ik heb me laten inspireren door de geschiedenis van de omgeving, waar je nog steeds oude resten van ziet”, vertelt Job Beerthuizen, architect van ’t Suikerwerk. “Sommige zijn heel goed bewaard gebleven, zoals de voormalige getijdenmolen aan de Oude Vissershaven en de schoorsteen van de alcoholfabriek van Nedalco aan de Spirituslaan. Andere liggen onder de grond, maar zijn er nog wel degelijk. Zoals de resten van het Zwanengat, een oude getijdensluis.”

Mini-ecosysteem
Centraal in de tuin komt een wadi die het regenwater van de daken verzamelt en vertraagd afvoert richting de Oude Vissershaven. De wadi is ook een drinkplaats voor vogels en daarmee een belangrijk onderdeel van het kleine, maar robuuste ecosysteem dat we hier willen bouwen. Hekken met klimplanten langs de tuinen en speciaal daarvoor ontworpen schuurtjes bieden nestplaatsen voor vogels en vleermuizen. In het vroege voorjaar bloeiende Prunussen en de zomerbloeiende bijenboom bieden voedsel voor bijen en vlinders. Zij vinden in de stapelmuur – samen met andere insecten – een heerlijk plekje om te schuilen. Halfverharde paden, grasruigtes en enkele heestergroepen met onder meer de inheemse kruipwilg geven ruimte voor natuurlijke verwildering.

Speelplek
De Suikerbuik wordt ook een plek om te spelen. Bij de wadi komt een waterpomp met put waar kinderen het regenwater zelf kunnen oppompen. Een glijbaan en kruiptunnel maken het avontuur compleet.